niedziela, 1 listopada 2015

konfitura z jarzębiny


 Mamy sam środek jesieni, jarzębina powoli przekwita, ale jeszcze nie jest zbyt późno by zamknąć ją w słoikach! Pora jest wręcz idealna, bo nad ranem pojawiają się przymrozki które zmniejszają gorycz owoców jarząbu.





Jak opisać smak? w dużej mierze zależy to od dodatków ale to co nie odłączne to nieco mydlany posmak i gorycz którą dobrze zrównoważyć kwaśnym jabłkiem lub sokiem z cytryny.

Co skłania do wykonania takich przetworów? Wybitnie lubię medycynę naturalną, domową staropolską, jest to efekt przelotnego acz intensywnego romansu z farmacją, po nim unikam gotowych leków jak ognia i są dla mnie absolutną ostatecznością. Do rzeczy, to doskonałe źródło witaminy C i beta-karotenu. Owoce zawierają też witaminy z grupy
B, PP i K, potas, sód, magnez i miedź. Mają też kwasy organiczne, antocyjany, flawonoidy, garbniki, pektyny i cukry. Co nam to daje? Pomaga w problemach z nerkami- kamnicy nerkowej, stanach zapalnych nerek, w zaburzeniach krążenia i trawienia, wzmacnia serce, działa moczopędnie, antybakteryjnie i przeczyszczająco. Owoce jarzębiny mogą być stosowane w profilaktyce arteriosklerozy i choroby nadciśnieniowej. Działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodzą podrażnienia wątroby. Pomagają przy przewlekłych zaburzeniach trawiennych.


Teraz najważniejsze- przepis:


500 g owoców jarzębiny
400 g cukru
1/2 szklanki wody
1 łyżka stołowa soku z cytryny


Jarzębinę obrać, dokładnie umyć i usunąć ogonki, patyczki, liście. Po przymrozkach nie trzeba mrozić owoców, ale można to zrobić dla pewności. Przybliżony czas mrożenia to dwa dni. Owoce wrzucić do wody i zagotować, następnie wodę odlać. Teraz jarzębinę należy zasypać cukrem, dolać wodę i gotować na małym ogniu aż cukier się rozpuści a owoce zmiękną. Gorącą przekładać do słoików i obracać do góry dnem.


Jarzębina jest gorzkawa i taką należy ją polubić, mnie osobiście goryczy nigdy nie udało się w pełni wyeliminować, jest idealna do tłustych mięs- do słodkości niestety się nie nadaje. Warto się przemóc dla jej niesamowitych właściwości. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ToszekDesign project , Blogger